Stress door Facebook

Gert Idema

Veel mensen en kleine bedrijven krijgen “stress” van Facebook, waarom? Omdat ze iedere keer moeten bedenken wat te plaatsen. Er 10 uur per dag op kijken wie wat geplaatst heeft of wat de concurrent gedaan heeft. Lees hier waarom de “facebook stress” toeneemt.

Social Media heeft veranderd hoe mensen met elkaar communiceren, wij kunnen nu in contact blijven met honderden mensen over de hele wereld ook al zien we ze zelden tot nooit. Deze impact heeft onderzoekers er toe bewogen om te onderzoeken of dit positief of negatief is. (ja, ja weer een onderzoek) De resultaten zijn gemixt, er zijn zowel negatieve maar ook positieve kanten aan het gebruik van Social Media en de gemoedstoestand van de gebruiker. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van Social Media en met name Facebook het stress hormoon kan verhogen, nervositeit aanwakkert en iemand zijn eigen beeld kan aantasten. Het heeft zelfs aangetoond dat het de geestelijke gezondheid kan aantasten of verergeren. Sterker nog, Social Media heeft de kracht om snel gemoedstoestanden te verspreiden over de wereld.

Social Media voorziet in een plaats voor mensen om de wereld te laten zien welk gezicht ze willen hebben. Door een profiel aan te maken kan men precies aangeven hoe men zich wil presenteren aan anderen. Sommige mensen worden hierdoor geobsedeerd en nemen een andere persoonlijkheid aan waardoor het zelf-beeld wordt aangetast, volgens een recent gehouden studie. Dit onderzoek richte zich op een persoon zijn eigen beeld en hoe veel tijd die persoon doorbracht op Social Media en specifiek welke acties die persoon deed om zijn persoonlijkheid op het kanaal te versterken. Diegenen met een lage eigendunk waren gevoelig voor hoe men over hem/ haar dacht op Facebook en verwijderden vaker berichtjes om het beeld te laten aansluiten bij hun image. Verder zochten deze personen alle Social Media af om zeker te zijn dat er niets negatiefs te vinden was over hun persoonlijkheid. Aan de andere kant waren diegenen met een hoog eigendunk bezig om hun persoonlijkheid te verbeteren op Facebook door meer foto’s en informatie te verspreiden over hun betere ik.

Sommige mensen werden nerveuzer door het gebruik van Social Media doordat men zich meer zorgen maakt en verhoogde stress hormonen creëert. Social Media hebben een continue stroom van berichten die maar niet aflaat en sommige mensen willen al die berichten zien en kijken dus constant op nieuwe updates.  Die mensen voelden zich op hun gemak wanneer het apparaat uit stond maar na mate de tijd vorderde werd men weer nerveuzer omdat men al een tijd niet gekeken had. Twee derde van deze groep onderzochten had problemen met slapen door stress en ander negatieve emoties. De constante updates leidde er ook toe dat men zich ging vergelijken met  anderen en daardoor weer hun eigendunk omlaag ging.

Facebook kan ook de sociale stress verhogen bij het ontmoeten van iemand voor de eerste keer. Mensen die van nature al verlegen zijn worden door Facebook nog onzekerder. Maar een andere studie toont aan dat andersom ook kan en dat verlegen mensen met voldoende vrienden op Facebook ook weer verlichting vinden in het live ontmoeten van iemand anders. Door iemand zijn profiel te bestuderen, ‘leer’ je iemand kennen voordat je diegene ontmoet. Social Media verbindt! Mensen met een dergelijke angst communiceren vaak sowieso liever via internet dan rechtstreeks.

Een ander  pas gehouden studie heeft aangetoond dat Facebook ook de kracht heeft om iemands gemoedstoestand aan te tasten tot zelfs over de wereld. Moeilijk te geloven? De onderzoekers richten zich op weer profielen en wat slecht weer voor invloed had op iemand zijn gemoedstoestand. Wanneer het regende of anderszins slechter weer was, waren de mensen slechter gehumeurd en dat veranderde ook de berichtgeving op Facebook. De berichten werden dan negatiever, de vrienden van die personen pikten die berichten op en werden daardoor ook negatiever wat zo een wolk van negatievere berichten op gang bracht over de wereld ook al regende het daar niet.

Andersom werkte dit natuurlijk ook en nog beter, de onderzoekers konden aantonen dat bij negatievere berichten, er extra 1,29 meer negatieve berichten via Facebook in die persoon’s netwerk verschenen. Bij positievere berichten had dit een nog groter bereik en werden er zelfs 1,75 meer berichten gesignaleerd in die persoon’s netwerk. (Sommige onderzoekers waren wel van Facebook zelf)

een ander onderzoek toonde aan dat Facebook mensen ook ellendig kan laten voelen. Onderzoekers hebben daar voor 82 jonge mensen die frequent op Facebook aanwezig waren, 53 vrouwen en 29 mannen. Dit onderzoek gebeurde online middels een tekst enquete die vooral vroeg hoe men zich voelde, of men bezorgd, eenzaam, verdrietig, hoe vaak ze Facebook gebruikten en hoe vaak ze rechtstreeks contact hadden met ‘vrienden’. De onderzoekers konden aantonen dat wanneer men vaker achter Facebook zat, hun gemoedstoestand ook achteruit ging. Diegenen die veel meer rechtstreeks contact hadden met mensen via Facebook, voelden zich echter beter. Er was geen indicatie dat wanneer men zich slechter voelde ook meer op Facebook ging kijken of wanneer men zich eenzaam voelde en meer Facebook gebruik.

Dit zijn een paar voorbeelden naar het gebruik van Social Media en de negatieve effecten. Het gebruik van Social Media kan inderdaad problemen veroorzaken die al vaker in het nieuws zijn geweest. Pesten door tieners met kwalijke gevolgen, eenzaamheid omdat men nooit meer live contact heeft, project X uiteraard. De positieve effecten zijn evenwel groot te noemen, het maakt de wereld kleiner, mensen over de hele wereld hebben contact met elkaar. diverse problemen of misstanden worden sneller verspreid door Social Media om er een paar te noemen. Toch is het belangrijk om beide kanten van Social Media te onderzoeken en te benoemen om de mensen die gevoelig zijn voor depressiviteit, psychische problemen etc te kunnen beschermen tegen deze negatieve kanten van Social Media.

bron: psych central

Voor bedrijven geldt de stress meer in wanneer te plaatsen, wat nu weer te plaatsen etc en dat bovenop hun persoonlijke profiel. Laat de stress wegglijden en neem contact op, wij ontzorgen u met uw bedrijfspagina, wij zoeken en plaatsen de content op de goede tijden.